Magyar

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Éves számvetés a szakszervezet vezetőkkel a Klubrádió, Szolidarítás.hu műsorában
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150105-145855.mp3
/ 5. perc 5. mp-től/
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150105-152854.mp3
/folytatás : 3.perc 44. mp-től/
Kuti László, Pataky Péter, Székely Tamás és Varga László a műsor vendégei.

Milliárdokkal tömik ki az Oktatási Hivatalt
http://www.hir24.hu/belfold/2015/01/07/milliardokkal-tomik-ki-az-oktatasi-hivatalt/

A Kliktől feladatokat átvevő háttérintézmény több mint 4,5 milliárd forintos büdzsével indítja az évet.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a feladatok átszervezése a központi költségvetésben nem eredményez pluszkiadást, az egyes feladatok ellátásának költségei a feladat korábbi címzettjei helyett az Oktatási Hivatalnál (OH) jelentkeznek - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

18 hónap rettenet vár a munkanélküliekre
http://www.origo.hu/gazdasag/20150106-18-honap-rettenet-var-a-munkanelkuliekre.html

Egy magyar munkanélküli átlagosan 18 hónapig nem talál magának új állást – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 2014. szeptember–novemberben a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest 83 ezer fővel csökkent, 321 ezerre, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal, 7,2 százalékra mérséklődött.

Az utolsó mankót is kirúgja a kormány a Tesco alól
http://hvg.hu/kkv/20150106_Az_utolso_mankot_is_kirugja_a_kormany_a_T?s=hk

Az NGM pontosította a vasárnapi nyitva tartás tilalmát. Kiderült: a vasárnapi házhoz szállítást is betiltja a kormány, így a G-Roby és a Tesco kiskapuja bezárult.

„Megint a jövőt akarják megállítani.” Téma: a vasárnapi nyitva tartás
http://www.atv.hu/videok/video-20150106-dav

Dávid Ferenc az Egyenes Beszéd c. műsor vendége.

Határon átnyúló munkaügyi jogviták – a joghatóság kérdése
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/hataron-atnyulo-munkaugyi-jogvitak-a-joghatosag-kerdese

A globalizáció és kísérőjelenségei a munkajog világát sem kímélik. A transznacionális vállalatok megjelenésével, illetve a külföldi szolgáltatásnyújtás lehetőségeinek exponenciális kiszélesedésével a munkaügyi jogviták is (legalábbis részben) kilépnek a nemzeti keretek közül.

A munkaalapú társadalom ötlete kukába való
http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2015/01/07/illiberalis_vs_liberalis/

Mátyás László a CEU professzora:
Az illiberalizmus gondolatvilága a mai magyar gazdaságpolitika számos elemében fellelhető és látszólag hihető és csábító alternatívát kínál a jól bejáratott, nyugatos - nevezzük liberális - gazdaságpolitikával szemben. Ebben a rövid írásban szeretnénk azonban rávilágítani arra, hogy ez a megközelítés jobb esetben is féligazságokra épül, és kicsit hasonlatos a – bár kellemes, de sehová se vezető – végletekig leegyszerűsítő kocsmai viták érveléséhez. Nézzünk erre néhány példát!

Magyar fuvar német minimálbérrel?
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/magyar-fuvar-nemet-minimalberrel-589246

Idén január 1-től minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németországban munkát végez. Vonatkozik ez a magyar kamionosokra is, akik áthajtanak az országon.

A kormány újabb munkahelyeket veszélyeztet az ital-nagykereskedelem kivéreztetésével
http://www.stop.hu/belfold/a-kormany-ujabb-munkahelyeket-veszelyeztet-az-ital-nagykereskedelem-kivereztetesevel/1289206/

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az "oligarchabarát maffiakormány" az ital-nagykereskedők 95 százalékának "kivéreztetésével" újabb munkahelyeket veszélyeztet, miközben saját barátainak kedvez.

Teljes a káosz a Fideszben az italkereskedelem megregulázásáról
http://vs.hu/gazdasag/osszes/teljes-a-kaosz-a-fideszben-az-italkereskedelem-megregulazasarol-0106

Néhány órán belül a harmadik fordulat a Fidesz kommunikációjában arról, kitől, mikor, mennyi pénzt akarnak beszedni, ha szesszel üzletel.


Kedvezőek a foglalkoztatási adatok, de továbbra is jelentős a közmunkaprogram hatása
http://www.stop.hu/belfold/kedvezoek-a-foglalkoztatasi-adatok-de-tovabbra-is-jelentos-a-kozmunkaprogram-hatasa/1289179/

Jelentősen csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly szeptember-novemberben az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az augusztus-októberben mért adatokhoz képest nőtt - hívták fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik hangsúlyozták azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatoka

Elemzők: el kellene kezdeni kivezetni a közmunkaprogramot
http://www.hrportal.hu/hr/elemzok-el-kellene-kezdeni-kivezetni-a-kozmunkaprogramot-20150106.html

Bár éves összehasonlításban csökkent a munkanélküliség, az augusztus-októberi adatokhoz képest nőtt, és még mindig jelentős javító tényező a közfoglalkoztatás.

KÖZÉLET

Már készülődik a népszavazás a vasárnapi boltbezárás ellen
http://www.resourceinfo.hu/hu/cikk/kiskereskedelem/36976.html

A Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége népszavazást kezdeményez a boltok vasárnapi bezárása ellen, és a szervezet elnöke szerint a szakmai és szakszervezeti összefogás hamarosan össze is áll - írja a Napi Gazdaság.

Vidékfejlesztési államtitkárság: a dolgozók fele nem költözött Kecskemétre
http://www.atv.hu/belfold/20150107-a-videkfejlesztesi-allamtitkarsag-mar-kecskemeten-van-a-dolgozok-fele-nem-koltozott-oda/hirkereso

Január 5-én megindult a munka a Kecskemétre költöztetett vidékfejlesztési államtitkárságon, a 110 fős létszámból 64-en kezdtek el dolgozni, ám folyamatosan érkeznek az új munkatársak - írja a szerdai Népszabadság.

GAZDASÁG

Eladja valakinek a magyar üzleteit a Tesco?
http://444.hu/2015/01/06/eladja-valakinek-a-magyar-uzleteit-a-tesco/

Bajok vannak a brit Tesconál, nem jön a profit az elvárt ütemben és volt egy nagy könyvelési botrány is, szóval el kell adni részlegeket, írja a Reuters. Az európai részlegei együttesen 3-4 milliárd fontot érhetnek, Magyarországon Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban vannak jelen.

Jön a tömegnyomor szombatonként
http://index.hu/gazdasag/2015/01/05/tavasszal_jon_a_tomegnyomor_szombatonkent/

Nem kell kétségbe esni, a cégek kicselezik a vasárnapi zárva tartást, vásárolhatunk majd vasárnap is, csak nem mehetünk majd be ugyanabba a Tescóba, Auchanba, amibe eddig. Helyettük majd kicsit talán drágábban jön a házhoz szállítás, a szombati tömegnyomor, de mondjuk áremelések nem valószínűek. A cégek pedig elkezdtek gőzerővel dolgozni azon, hogy hogyan alakulhatnak át olyan franchise-lánccá, amit nem szívat hülyére törvény, és vasárnap is nyitva lehetnek.

Tovább csökkentek a gazdasági várakozások
http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/150794/

Az IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített felmérésből kiderül, hogy a magyar cégvezetők egyre kevésbé bíznak a gazdaság működésében, továbbá, hogy a KKV Konjunktúra Index értéke tovább csökkent, és már a 2014. I. negyedévi várakozások alatt van.

Matolcsy: a magyar gazdaság sebezhető
http://nepszava.hu/cikk/1044420-matolcsy-a-magyar-gazdasag-sebezheto/

Komoly eredményeket ért el a kormány és a jegybank is, ennek ellenére Magyarország továbbra is sérülékeny pozícióban van - értékelte az ország helyzetét Matolcsy György jegybankelnök a nemzeti hírügynökségnek tegnap adott nyilatkozatában. Állítása szerint Magyarország kiszámítható, stabil pályán van a 2010 utáni sikeres gazdaságpolitikai fordulat, az azt követő stabilizáció és monetáris politikai fordulat eredményeként, így az idén reálisan lehet számolni az ország felminősítésével.

Fizetésemelést várnak a magyar munkavállalók
http://www.hrportal.hu/hr/fizetesemelest-varnak-a-magyar-munkavallalok-20150106.html

A megkérdezettek közel fele fizetésemelésre számít 2015-ben, bár a gazdaság bővülését nem igazán látják biztosítottnak, derül ki a Randstad felméréséből, írja a Metropol.

Megduplázódott a használt autók behozatala
http://mno.hu/gazdasag/megduplazodott-a-hasznalt-autok-behozatala-1266344

Két év alatt 49 ezerről 96 ezerre nőtt, vagyis csaknem megduplázódott a használt személyautók importja, melyeknek a tizenegy éves átlagos életkora komoly műszaki problémákat vet fel – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón.

Állások milliói szűntek meg az euróövezeti válságban
http://inforadio.hu/hirek/gazdasag/hir-693427

Az euróövezetben eddig majdnem 4 millió állás szűnt meg a gazdasági-pénzügyi válság miatt az EY könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég elemzése szerint.

Államcsőd kopogtat a szomszédban
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/allamcsod_kopogtat_a_szomszedban.591706.html

Belátható időn belül fizetésképtelenné válik Ukrajna - erre következtetnek az ország államkötvényeinek áralakulásából az elemzők. Ennek nyomán nem egyszerűen ki fogják tolni a törlesztés határidejét, hanem csökkenti fogják a tartozásokat.

EGYÉB

Komoly változás jött a cafeteriában
http://www.napi.hu/ado/komoly_valtozas_jott_a_cafeteriaban.591713.html

Nem csak új cafeteria keretekkel kell ismerkednie a juttatást adó munkáltatóknak, hanem január 1-jétől a lakáshitel támogatás megvalósítását szabályozó NGM-rendelet is módosult.

Budaörs bosszút áll az útdíj miatt, nem fizetik az M1-M7 világítását
http://hvg.hu/itthon/20150106_Budaors_bosszut_all_az_utdij_miatt_nem_fi?s=hk

Budaörs nem fizeti tovább az M1-M7-es bevezető szakaszán a villanyszámlát az útdíj bevezetése miatt - jelentette be a város független polgármestere, Wittinghoff Tamás.

Nem jogosít az összes tb-ellátásra a gyes. Itt van a Kúria ítélete
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nem_jogosit_az_osszes_tbellatasra_a_gyesItt_RZ0OK2.aspx#rss

A gyes, mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak, a gyes szolgálati idő, de társadalombiztosítási szempontból nem minősül a gyes folyósításának idejére kapott fizetés nélküli szabadság munkaviszonynak – állapította meg ítéletében a Kúria.

Az útdíjrendszer 13 legnagyobb szívatása
http://index.hu/gazdasag/2015/01/05/az_utdijrendszer_13_legnagyobb_szivatasa/

Mivel az új útdíjrendszerhez tartozó térképeket csupán két nappal a bevezetés előtt hozta nyilvánosságra a kormány, még most is sokan emésztik a rendszer különlegességeit. Habár a kormányzati kommunikáció a megyei matricák előnyeit hangsúlyozza, bekerült az intézkedések közé néhány olyan elem, amelyet az egyszeri autós simán tekinthet szívatásnak. Nem is egy ilyen kellemetlenséget találtunk.

Itt az első fizetős szombat a parkolásban
http://2.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/150107/itt-az-elso-fizetos-szombat-parkolasban

Január 10-én szombaton munkanap lesz, ezért parkoláskor az övezeteken belül várakozási díjat kell fizetni! 2015-ben további két szombaton – augusztus 8-án és december 12-én – is munkanap lesz - tájékoztat az önkormányzat.

Kiállítják a Városligetbe tervezett múzeumok terveit
http://www.origo.hu/itthon/20150106-kiallitjak-a-varosligetbe-tervezett-muzeumok-terveit.html

Kiállítják a Városligetbe tervezett múzeumok épületeinek megtervezésére kiírt pályázatra érkezett munkákat. Január 7. és 24. között lehet megnézni négy múzeum 17, második fordulóba jutott tervpályázatát.
 


Megosztás:


Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Márk nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
98%
nem
2%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 60

Találj meg minket a Facebook-on

Régi BDDSZ honlap

Hirdetés